Neden Zeytinyağı

DULİVO

ZEYTİNYAĞI NASIL BİR YAĞDIR?

Zeytinyağı doymamış yağ asitleri sınıfına girmektedir. Oda ısısında sıvı halde olup antioksidan içerir, kolesterolü yükseltmez. Aksine kolesterol kontrolü açısından faydalıdır. Tekli doymamış yağ asitleri en çok zeytinyağında bulunur.

Zeytinyağı (olivea oleum): Zeytin ağacının doğrudan meyvesinden sıkılarak, hiçbir kimyasal işlem görmeden, katkı maddesi içermeden, doğal hali ile elde edilen oda sıcaklığında sıvı olarak tüketilebilen, yeşilimsi, sarımtırak renkte, sıvı bir yağdır. Ayçiçeği, soya, pamuk çekirdeği, mısır özü gibi bitkisel yağlardan farkı da doğal yollardan üretilmesidir.

Zeytinyağı, zeytinin etli meyvesinden çekirdeğiyle birlikte sıkılmasıyla elde edildiği için, tohumlardan elde edilen diğer yemeklik yağların aksine bir “meyve suyu”dur.

Zeytin ezilen ve parçalanan tane hücreleri, patlayarak, yağını dışarı verir. Taze sıkılmış portakal ya da vişne suyu gibi çiğ ve saftır. Zeytinyağı, rengi, kokusu, lezzeti ve hazım kolaylığı ile tüm sıvı yağların en değerlisi ve en kralı olarak bilinir.

“Delice” aşılanmış yabani zeytin ağacıdır. Çekirdeklerin saçaklanmasıyla doğada, bayırda kendi kendine yetişir. Köylülerin doğadaki deli zeytini sıkıp çıkardıkları ve ilaç gibi kullandıkları yağa da “çoral” adı verilir.

GERÇEK ZEYTİNYAĞI NASIL ANLAŞILIR?

Gerçek zeytinyağı suyun üzerinde kalır. Bunu anlamak için bir bardak suya az miktarda zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Eğer zeytinyağı su yüzeyinde kalıyor ve baloncuklar çıkıyorsa kalitelidir. Sahte ve kalitesiz zeytinyağı ise, kısa süre içerisinde suya karışacaktır.

EN İYİ ZEYTİNYAĞI HANGİSİDİR?

En iyi zeytinyağı, en sağlıklısı soğuk sıkım zeytinyağıdır. Çünkü ısıtma işlemi yağ içerisindeki bir çok vitamin ve minerali yok eder.

İÇMEK İÇİN HANGİ ZEYTİNYAĞI UYGUNDUR?

İçmek için hangi zeytinyağı sorusuna geldiğimizde zeytinyağının asit oranı %0,8’e kadar olanları “sızma” zeytinyağı olarak tanımlanır. Bu tür yağlar “içim” için uygundur. Asit oranları incelendiğinde %0,2 ve altında olan yağlarda “natürel birinci” olarak tanımlanır. Bu yağlar içime en uygun yağlardır.

ERKEN HASAT ZEYTİNYAĞI (DÜŞÜK ASİTLİ) NASIL ELDE EDİLİR?

Zeytinlerin “soğuk sıkılmasıyla” elde edilir. Erken hasat edilen zeytinin asidi düşüktür. (<0,8), nefis bir rengi ve aroması vardır. Ancak elde edilen yağın miktarı düşüktür. Örneğin erken hasat zeytinyağı elde edilmek istendiğinde 6-7 kilo zeytinden 1 kilo zeytinyağı çıkarılır. Olgun zeytinden ise 4-5 kilo zeytinden 1 kilo zeytinyağı çıkar. Ancak asit oranı daha yüksektir. Erken hasatta zeytinin  sapı dalından zor ayrıldığından toplaması güçtür.

Erken Hasat edilmiş meyvelerden elde edilen bazı yağlar hafif bulanık olabilirler. Ama özel tatları nedeniyle en çok aranılan ürünlerdir. Yağa çok özel bir tat veren tortuları korumak amacıyla filtre edilmez (Filtre edilmemiş erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı).

ZEYTİNYAĞI POLİFENOL VE EŞİT VİTAMİNLER

Zeytinyağı en yüksek E vitamini aktivitesi gösteren a-tokoferol içerir. Zeytinyağında, E vitamini ve polifenoller (antioksidan) vardır. Zeytinyağı her 10 gramı 5 mg Polifenol içerirken diğer bitkisel yağların pek çoğu hiç polifenol içermez.

Vitamin K, en zengin K vitamini kaynakları yeşil yapraklı sebzelerdir. Zeytinyağı gibi bitkisel yağlar, ikinci en önemli kaynaktır.

A vitamini, D vitamini az miktarda fitoserol maddesi, zeytinyağında bulunur. Ayrıca zeytinyağında bulunan; Kalsiyum, Fosfor, Potasyum, Kükürt, Magnezyum, Demir, Bakır, Mineraller kemik gelişimini sağlar.

ZEYTİNYAĞI VE ARGON GAZI

Tankların içine argon gazı uygulayarak hava ile teması sıfırlanır. Bu sayede yağın oksijen ile temasına engel olunur. Zeytinyağının elde edildiği ilk andaki tadını, mineralleri ve polifenolleri korunmuş olur.

Dulivo, erken hasat soğuk sıkım, yüksek polifenol değerlerine sahip, meyvemsi tadda, düşük yağ asiditesinde, içime uygun naturel sızma zeytinyağıdır.

Dulivo, coğrafi işaretli bir yağdır.

Tarım ve Orman Bakanlığı Aydın Ticaret Borsası Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı’nda kontrol edilmiştir.